Artistieke uitgangspunten beeldend kunstenaar Samantha Thole

Artistieke uitgangspunten

Beeldend kunstenaar Samantha Thole in haar atelier in Rotterdam.

Volgens de Romeinse schrijver Plinius de Oudere uit de eerste eeuw n.C. zijn zowel de schilderkunst als de beeldhouwkunst geboren uit liefde. Hij schreef over een Korintische pottenbakkersdochter die innig hield van een soldaat. De avond voor hij naar het slagveld moest, trok zij zijn schaduw over op de muur om hem bij zich te houden. Dit zou het eerste schilderij ter wereld zijn. Haar vader maakte het eerste beeld van klei om haar verdriet te verzachten. Hij vulde het silhouet van de soldaat in met pottenbakkersklei, boetseerde zijn gelaatstrekken en stookte het portretreliëf net zoals zijn potten.

Samantha Thole is dol op dit verhaal, omdat het vertelt over de samenhang tussen schilderen en sculptuur. Het is ook een prachtige illustratie van de relatie tussen herinnering, verbeelding en materiaal. Dat vormt voor haar het hart van haar kunstwerken.

Haar werken hebben impact op allerlei niveaus: ze roepen op tot intieme en persoonlijke associaties, onder meer doordat de vorm vaak gebaseerd is op haar eigen lichaam. Maar daarnaast zetten ze aan tot denken over maatschappelijke verhoudingen en zelfs tot associëren over het sublieme en monumentale. Trefwoorden die haar werk kenschetsen zijn vertellen, verbinden, spelen en de metamorfose.

Biografie